top of page

טיפול זוגי לא עובד!(?)

אחרי תואר בפסיכולוגיה ושלוש שנים נוספות של לימודי זוגיות אני רוצה לשתף אתכם במה שאף אחד לא אמר לי בזמן הלימודים וזה שטיפול זוגי לא עובד.

כשסיימתי את הלימודים שלי התחילו הלימודים האמיתיים שלי, חקרתי בעצמי את התחום לעומק כשגיליתי את הסטטיסטיקות לגבי אחוזי ההצלחה הנמוכים שלא נאמר שליליים של טיפול זוגי זה לא הרגיש כמו מקצוע שאני רוצה להיות משוייכת אליו ובהחלט לא הסיבה שבגללה רציתי להקדיש את חיי לייעוץ זוגי.

אלה הסיבות שהובילו אותי להתמחות במתודת גוטמן לטיפול זוגי שהיא שיטת טיפול המבוססת על מחקרים מדעיים. חשוב לי להעביר את המידע הזה הלאה כדי שאם מישהו מכם יפנה לסוג של טיפול שידע את ההבדלים בין ההתמחויות והגישות השונות ואם מישהו יבחר להגיע אלי שידע שזו ההתמחות שלי.


במה הגישה הזאת שונה מסוגים אחרים של טיפול זוגי?

הנה כמה מההבדלים העיקריים:

  1. מדדים פיזיולוגיים - כשבני זוג מגיעים אלי אנחנו מודדים את הדופק שלהם באמצעות טבעות שעונדים על האצבע, מעל 100 פעימות בדקה ו-80 לספורטאים זה אומר שאתם מוצפים. כשהמטפל שיושב מולכם לא מודע לזה ומבקש מכם לתרגל הקשבה אמפתית אתם לא תצליחו. מה שצריך לעשות זה ללמוד איך הגוף שלנו מגיב ולקחת הפסקה.

  2. ללמד זוגות לתקשר טוב יותר - נשמע טוב, כל אחד רוצה ללמוד לתקשר בלי עצבים ובצורה נעימה והרמונית וזה עיקר הלימודים. בעיני זה כמו ללמד מישהו להגיד משפט בשפה שהוא לא מכיר בלי ללמד אותו מה משמעות המשפט. לכן בגישה שאני משתייכת אליה ואני מוצאת שזה הרבה יותר אפקטיבי אנחנו קודם עובדים על לחזק את החברות, להחזיר את האהבה, למצוא משמעות וסיפוק באינטראקציות בין בני הזוג, בזוגיות, בחיים בכלל ורק אז מתחילים לפתור בעיות.

  3. בגישות המסורתיות בטיפול משתמשים בטכניקה שנקראת "הקשבה פעילה" בהקשבה פעילה צד אחד מדבר ומשטח את כל הטענות והקשיים שלו והצד השני רק מקשיב. זה נלקח מהטיפול האישי ושם באמת רוב התלונות של המטופל הם לא כלפי המטפל ואם כן, אנחנו קוראים לזה בפסיכולוגיה "התנגדויות של המטופל". למה? כי לאף אחד זה לא קל לשבת ולשמוע במשך רבע שעה כמה הוא לא מתחשב, בלתי נסבל ועוד. ולכן בגישה שמבוססת על מחקר אנחנו מציבים כללים הן על הדובר והן על הצד המקשיב כך שיאפשרו לשני הצדדים לדבר בצורה שבה הצד השני באמת יוכל להקשיב וככה אנשים מצליחים לפתור את הבעיות שלהם.

  4. שאלוני הערכה- לפני שזוגות נפגשים איתי הם מתבקשים למלא שאלוני הערכה שעוזרים לי להבין טוב יותר את המקום שבו הם נמצאים בזוגיות שלהם, מהם החוזקות שלהם ומה הדברים שיש לעבוד עליהם ולתכנן תכנית עבודה בהתאם לכך. השאלונים ארוכים ולוקח בערך שעתיים-שלוש כדי למלא אותם ביסודיות אך הם חוסכים בערך חמישה מפגשים ראשונים של היכרות ולכן הופכים את הטיפול להרבה יותר אפקטיבי.



Comments


bottom of page